Association of Energy Engineers
Magyar Tagozat (AEE MT)

Bemutatkozás

Az Association of Energy Engineers (AEE, Energetikai Mérnökök Egyesülete) nonprofit társaság, amelyet 1977-ben alapított Al Thumann, azzal a céllal, hogy támogassa az energiaiparban érdekeltek tudományos és oktatási fejlődését, és elősegítse a fenntartható fejlődést. A fiatal villamosmérnök az energiaválság közepén ismerte fel, hogy hazájában, de a világon sem létezik az energetikai kérdésekkel tudatosan foglalkozó szervezet, és kitartó munkával, erős szakmai és emberi elkötelezettséggel, kollégáival mára a világ 100 országában működő szervezetet épített fel.

A szervezet 1981-ben létrehozta, és azóta is folyamatosan fejleszti szakmai minősítő rendszerét, és letette – a világ számára is útmutatóul szolgáló – számos energetikai továbbképzés szakmai alapjait. Megemlítendő, hogy a hazai Energetikai auditori jogosultsághoz szükséges vizsgatematika, és a számonkérés is e minta alapján épült fel.

Az AEE jelenleg is több, mint 18 000 tagot számlál szerte a világban, akik közül számos tag birtokol az elérhető 19 professzionális szakmai minősítés közül, akár többet is, mint pl.:

CEM – Certified Energy Manager (Minősített Energiamenedzser)

CEA – Certified Energy Auditor (Minősített Energetikai Auditor)

CSDP – Certified Sustainable Development Professional (Minősített Fenntartható Fejlesztési Szakértő)

CLEP – Certified Lighting Efficiency Professional (Minősített Világítástechnikai Szakértő)

REP – Renewable Energy Professional (Megújuló Energia Szakértő)

BESA –Certified Building Energy Simulation Analyst (Minősített Épületenergetikai Szimulációs Elemző)

Ezen felül az AEE teljes körű információs tájékoztató programokat kínál, beleértve az on-line szemináriumokat, konferenciákat, folyóiratokat, könyveket és tanúsítási programokat. Az AEE három műszaki folyóiratot publikál: 

 • Energy Engineering,
 • Strategic Planning for Energy & the Environment,
 • Distributed Generation & Alternative Energy,

amelyek a tagok számára díjmentesen elérhetőek. Ezeken felül számos egyéb, ingyenesen elérhető magazint is kiad, mint pl.:

 • Best Practices: Compressed Air,
 • Best Practices: Chiller & Cooling,
 • Best Practices: Blower & Vacuum,
 • Distributed Energy,
 • ES – Engineered Systems,
 • American Gas,
 • enerG,
 • Energia de Hoy.com (spanyol nyelvű).

Az AEE Magyar Tagozata 1993-ban alakult a US Aid program támogatásával. Amerikai szakemberek képezték ki az első hazai energetikai auditorokat, és a tagozat 1996-ban jogosultságot szerzett (dr. Zsebik Albin személyéhez kötődően) a CEM tréning szervezésére és megtartására, illetve a vizsgáztatásra is. A tagozat jelenleg is 25 főt számlál és az elmúlt években közel 200 szakember szerzett CEM minősítést Magyarországon. Együttműködésben az ETE Energiahatékonysági Szakosztályával az AEE Magyar Tagozata évenként 4-6 db, szabadon látogatható rendezvényt tart, amelyek elsősorban aktuális szakmai témákkal foglalkoznak, illetve kiemelt rendezvény az ETE és az Energetikai Szakkollégium társ szervezésével minden évben megrendezendő KLENEN – Klímaváltozás – Energiatudatosság – Energiahatékonyság c. tudományos konferencia.

Sikertörténet az ESZK alapjain létrehozott AEE Magyar Diáktagozat (AEE Hungary Student Chapter), amely rendszeresen szervez szakmai programokat, előadásokat, és üzemlátogatásokat, elsősorban, de nem kizárólag az energetika iránt érdeklődő diákság számára. A Diáktagozat szakmai munkája rendszeresen kitüntetésre kerül az AEE Awards program keretében, mint a legjobb nemzetközi diáktagozat. Szervezettségük és elkötelezettségük mára mintául szolgál sok más diákszervezet számára is, nem csak az AEE családján belül.

Czinege Zoltán
AEE Magyar Tagozat, elnök

About

Klímaváltozás
Energiatudatosság
Energiahatékonyság

  Szervezők:
  Association of Energy Engineers (AEE) Magyar tagozata
  Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE)
  Energetikai Szakkollégium (ESZK)
 • Kapcsolat:
 • CONGRESS Rendezvényszervező Kft.
 • 2092 Budakeszi, Erdő u.66
 • Telefon: + 36 30 639 0909
 • Email: klenen@congress.hu

Best AI Website Maker